七年級英語培優試題閱讀理解
❶ 七年級上冊英語閱讀理解題或任務型閱讀題
中考英語任務型英語閱讀理解題解題技巧
[摘 要]
[關鍵詞] 任務型閱讀理解 失分分析 解題技巧
初中英語新課標倡導任務型的教學模式,讓學生通過體驗、實踐、參與、合作、交流和探究等方式,學習和使用英語,完成學習任務,促進語言實際運用能力的提高。中考英語任務型閱讀就是在遵循「課程標准」基礎上,根據任務型教學設計而成的一種新題型。該題型要求學生在閱讀理解的基礎上,去完成一項任務或解決一個問題,它主要考查學生根據所提供語言信息具體解決實際問題的能力,即考查學生運用語言「做事」的能力;同時還注重考查學生的閱讀理解、書面表達、歸納概括、分析理解、邏輯推理及社會生活知識的綜合運用能力。
任務型閱讀理解題題型豐富,近年來考查形式大致如下:回答問題型、判斷正誤型、閱讀填空型、閱讀排序型、閱讀改寫句子型、看圖推斷型。試題既可以按照其中一種形式出現,也可以混合出現。讀寫結合,既增加了試題的難度和區分度,又有效的促進英語學習朝著實用性方向發展,符合了新課改的要求。
考查近幾年的中考英語任務型閱讀理解試題後不難發現,閱讀內容難度整體適中,易於理解,題目設計既不是很直接呈現答案,也不增添解題的彎度。但實際操作解題過程中,卻很容易犯這樣或那樣的錯誤,從而導致了很多不必要的失分。因此,我們有必要讓學生對任務型閱讀有較全面的了解,熟練掌握任務型閱讀的解題技巧。下面,筆者將結合學生答題常見錯誤進一步具體深入解析。
一、明確任務,關注題後要求
實例一:
(2009山東泰安)閱讀下面的短文,並完成短文後的任務。
Waste can be seen everywhere in the school. Some students ask for more food than they can eat and others often forget to turn off the lights when they leave the classroom. They say they can afford these things. But I don』t agree with them.
Waste can bring a lot of problems. Although China is rich in some resources (資源), we are short of others, for example, fresh water. It is reported that we will have no coal or oil to use in 100 years. So if we go on wasting our resources, what can we use in the future and where can we move? Think about it. (3) I think we should say no to the students who waste things every day. Everybody should stop wasting as soon as possible.
In our everyday life, we can do many things to prevent (阻止) waste from happening, for example, turn off the water taps when we finish washing, turn off the lights when we leave the classroom, try not to order more food than we need, and so on. Little by little, everything will be changed. (4) Waste can be stopped one day, if we do our best.
任務1:根據要求答題。(請注意問題後的詞數要求)
1. List the wastes mentioned in the first passage: (within 15 words)
_________________________________________________________________
2. What problems can waste bring? (within 20 words)
(1) ______________________________________________________________
(2) ______________________________________________________________
任務2:將短文中劃線的句子翻譯成漢語。
3. ______________________________________________________________
4. ______________________________________________________________
任務3:請給短文擬一個適當的標題:(within 5 words)
5. ______________________________________________________________
【答案】1. ask for more food,forget to turn off the lights
2. (1) We』ll be short of resources.(fresh water, coal or oil.)
(2) We』ll have nothing to use and nowhere to move./What can we use in the future and where can we move?
3. 我認為我們應該對那些天天浪費東西的學生說不。
4. 如果我們都盡力的話,將來有一天浪費就不會發生了。
5. Stop wasting/No more wasting
分析:這道中考題形式多樣,在同一道題中出現了收集並整理信息、回答問題、翻譯句子、擬標題等多項任務。因此,在未讀材料之前,應仔細閱讀所給任務,做到心中有數,避免答非所問,從而有效的提高做題的效率和准確率。另外,仔細閱讀後不難發現,任務1和任務3題後還有額外的附加要求(within 15 words,within 20 words,within 5 words),考生稍加馬虎,答題字數就容易超出警戒線!如多於任務一的作答,考生很易寫上: Some students ask for more food than they can eat and others often forget to turn off the lights when they leave the classroom.(共24詞)
二、)對照原文,作答適當修改
(2009甘肅蘭州)
…….At the same time, if you find you are wrong, be sure to correct yourself and apologize to those that you have offended(冒犯). ……
任務2. When you find you make a mistake in the chat room, what should you do?
_____________________________________________________________________
此題考生容易直接抄寫原句,而忘記應將人稱適當調整,答為:if you find you are wrong, be sure to correct yourself and apologize to those that you have offended..
附答案:I should correct myself and apologize to those that I have offended.
任務型閱讀理解不但考查學生閱讀理解的能力,還考查學生寫的能力,所謂讀寫結合。所以在寫的過程中就應特別注意書寫規范:單詞的首字母是否應大寫,單詞拼寫無誤,單詞的詞形、詞性,句子的語法准確,時態語態正確,固定搭配等等。在翻譯句子時尤其要慎重,結合語境,反復斟酌,努力做到萬無一失。
下面是一道滿分為10分的試題, 每題2分。
Do you think about your parents? 「 Yes, of course.」 You may answer, 「 I buy a present for my mother on Mother』s Day. And I give my father a present on Father』s Day.?
Then what about the other days of a year? Always remember to think about your parents. Not just on some important days.
I have a friend. She lives alone. Her parents live in another city.
One day I went to see her. We had a nice chat. Then she wanted to make a call. She dialed( 撥打電話) the number, but then put the phone down. After ten seconds, she dialed the number again. 「 Hi, mom…」
Later I asked, 「 Why did you dial the number twice?」
She smiled, 「 My parents are old. They can』t be quick to answer a call. (1)I always do so when I call them. I just want to give them enough time.」
My friend is a good girl. She is always thinking about her parents. You also want to be a good child, right? (2)why,her, learn ,So , not, from?
1. How should we really think about our parents?
答案一:Not just on some important days.
分析:回答不完整,不能完全覆蓋答題的信息。 不能得分。
答案二:To always remember to think about your parents.
分析:問題是對方式狀語提問,而答句則以目的狀語形式出現,盡管意思表達明白,但只能得1分。因此,回答句子一定要依據問句的形式和內容答題。
答案三:We should remember to think about your parents.
分析:回歸語境不難發現,答句漏掉一個關鍵詞:always.只能得一分。
2. Why did the girl dial the phone number twice?
答案:Her parents are old. They can』t be quick to answer a call. She just wants to give them enough time.
分析:問題是一般過去時態,答句也必須在原文的基礎上適當調整。這樣的作答只能得一分。
3. What do you think of the girl?
答案:She is a good girl and care about her parents.
分析:答句是一個並列句,care 應使用第三人稱單數形式,給一分。
4. 將文中劃線的句子(1)譯成漢語。
答案一:我總是這樣做,當我打電話給他們時。
分析:答案不符合漢語正常語序,給一分。
答案二:當我打電話給他們時,我經常這樣做。
分析:答案未將單詞always准確譯出, 扣0.5分。
答案三:當我打給他們時,我總是這樣做。
分析:答案過於口語化,表達不清晰,給1分。
5. 將文中劃線部分(2)連成一句話。
答案:So, why not learn from her.
分析:答句句末應為問號,扣0.5分。
❷ 七年級英語完形填空 閱讀理解 選詞填空 各15篇 這三個可各10篇
這些都挺好的.不過你得先注冊,注冊後,這些試題一般都是免費的,相信應該會有你所要的.
❸ 七年級英語培優題求解
填空colorful,his,good,have
句型轉換版All of us have long hair.None of us have the same looks.David has those blue shirts.We won't go shopping.What clolor of the bag do you like?
完型權We don't have the same looks.I'm sorry!We don't know the teacher under the tree.That red bike is my sister's.
❹ 七年級英語超級培優答案
到新華書店去看看去
❺ 七年級英語完形填空與閱讀理解參考答案
CBABBCABAC
CCDAC
BCADB
CABDC
BCBCBDABDD
ABDBD
BDBBD
CBBAC
BADCCCACAD
DDDDD
BDABC
BCBBD
ABCCCABBAB
BDDCB
CAABD
BDADB
BACADCDBDC
CBDDA
CDBCD
DBAD
DCBACDABDC
BCBDA
BBADD
DBCDB
CBCBAAABDC
DBBBC
DCDBD
CACBB
ADBDCACBBA
DBCAA
CADBA
CBCBD
BAAACBBAAC
CADCB
BCBD
DACBD
BCCDABDDBA
CACBD
BCBA
CAACB
BABACCABCC
BDBCA
CDBAC
DBDBB
時間有限來,「任務形閱自讀」和「短文填詞」沒法寫了。
抱歉。
❻ 初中英語閱讀理解試題(含答案和解釋)
My summer hols wr CWOT. B4, we usd 2 go 2 NY 2C my bro, his CF & thr 3:-@ kids FTF ILNY, its gr8.
Can you understand this sentence? If you can't, don't feel too bad: neither could the middle school teacher in England who received this as homework. This is Netspeak: the language of computerized communication found on Internet or cellphones. To newcomers, it can look like a completely foreign language. So, what is the "translation" of the sentence above? My summer holidays were a complete waste of time. Before, we used to go to New York to see my brother, his girlfriend, and their three screaming kids face to face. I love New York; it's great.
Schoolteachers and parents say this new form of writing is harming(破壞)the English language. Increasing spelling and grammatical mistakes cxan be seen in students' writing. They fear the language could become corrupted(面目全非的).
Everyone should just relax, say linguists(語言學家). They believe Netspeak is in fact more of a good thing. David Crystal, from the University of Wales, argues that Netspeak and Internet create a new language use and the almost lost art of diary writing has been picked up again. Geoffrey Nunberg, from Stanford University, agrees. "People get better at writing by writing," he says, "Kids who are now doing text messaging, e-mail, and instant messages will write at least as well as, and possibly better than, their parents."
Linguist James Millroy says, for centuries, it is believed without exception that young people are harming the language. And you can bet your bottom dollar that when today's teenagers become tomorrow's parents, they too will think this way. Milroy argues that languages do not and cannot become "corrupted"; they simply change to meet the new needs.
However, Netspeakers do agree that it is important to teach young people how to speak and write Standard English. Cynthia McVey says, "I can understand Netspeak worries teachers and it's important that they get across to their pupils that text messaging is for fun, but that learning to write proper English is a must for their future."
Perhaps we should give teenagers a little more trust anyway. Erin, age 12, says, "I wouldn't use text language in my homework. Texting is just for fun"
1. What is the main purpose of the first paragraph?
A. To give an example of a foreign language.
B. To show an example of creative methods.
C. To express worries about using Netspeak.
D. To lead in the topic of Netspeak.
答案:D
【解析】在審題過程中請大家主語是main purpose而不是main idea ,第一段就一句話,而且是讓人咋看起開一頭霧水的句子,這樣的句子用在開頭,很明顯是為了引出下文。或者大家可以運用排除法文章主要對象是netspeak ,而A,B兩項沒有提到netspeak 故排除,又因為C選項在感情色彩上是負面,與原文感情色彩相違背,故答案選擇D。
2. Which of the following is true according to the passage?
A. Cynthia McVey points out teenagers can deal with Netspeak properly.
B. Geoffrey Nunberg believes Netspeakers can write Standard English.
C. David Crystal thinks Netspeak helps develop the habit of writing.
D. James Milroy says that language is changing and improving.
答案:C
【解析】本題為判斷正誤題,也叫做細節推斷題,解題方法依據選項中的人物專有名詞來定位找要點,A定位詞為CM在原文倒數第二個自然段出現,其中引號的句子中用了worries與答案中的properly相反,所以排除;B定位詞為GN和Standard English.文中出現Standard English.是在倒數第二個自然段與CM相關的信息,所以此選項為典型的張冠李戴;D選項為片面的誇大其辭,文章層面只能看到language is changing,而沒有任何細節提到improving,所以根據文章第四自然段可以推斷出C為正確選項。
3. The expression "bet your bottom dollar" in Paragraph 5 means ______.
A. be fairly sure B. be greatly surprised
C. think it a pity D. find it interesting
答案:A
【解析】本題為短語推斷題,解題方法結合上下文邏輯關系,上文提到年輕人會harming 語言,下文接著說當他們成為父母後,they too will think this way .他們也會這么想,那麼中間空出一定是強調,並凸顯出下文,那麼最滿足條件的解釋是A選項。
4. What can be the best title for the passage?
A. Netspeak: A Widely-Used Language on Internet
B. Is Netspeak Harming the English Language?
C. Is Netspeak Helpful in Language Learning?
D. Netspeak: Advantages and Disadvantages
答案:B
【解析】本題為主旨大意題,結合專家的觀點,既引號中的句子我們可以斷定,全文的中心思想是為了凸顯出netspeak的好,A 選項文章沒有凸顯出widely -used C 選項沒有重點提及到language learning D文章觀點很鮮明,並不是正反觀點的論證,故答案選擇B。
❼ 七年級英語完形填空 閱讀理解 選詞填空 各15篇 急!
http://www.ksbs.cn
http://www.shijuan.cn
http://www.zgxzw.com
http://www.ks5u.com/
http://www.pep.com.cn/
這些都挺好的。不過你得先注冊,注冊後,這些試題一般都是免費的,相信應該會有你所要的。